Katalizátor tisztítás

Katalizátor tisztítás

Katalizátor – a környezetvédelem képviseletében

A katalizátor rendeltetése, hogy kémiai reakció útján lecsökkentse a kipufogógázok károsanyag-tartalmát.

 

Miben befolyásolja a katalizátor az autó működését?

Ha jól működik, akkor semmiben. Nem azért készült, hogy fokozza a motor teljesítményét, hanem azért, hogy feleslegesen ne szennyezzük a levegőt. Persze a levegőszennyezés szóra sokan legyintenek, ha éppen arról van szó, hogy ez a saját zsebükből húzza ki a komolyabb összegeket. De gondoljunk csak bele, az MTI eredményei szerint a magyar lakosság 45%-a közlekedik autóval. Ha nem lennének az autóra vonatkozó szigorú környezetvédelmi jogszabályok, a friss levegőn eltöltött idő csak illúzió lenne családunk számára.

katalizátor javítás

A katalizátor, ha meghibásodik

A legtöbb autó a katalizátorhibát check engine-felirattal jelzi, a modernebbekben külön lámpája is van az alkatrésznek.

A hibás működést a motorerő csökkenése, illetve a fogyasztás növekedése is jelezheti, mert az eltömődött járatokon nehezebben jut át a kipufogógáz. Hibát jelezhet az is, ha állandóan zörgést hallunk az autó alja felől.

Bár az elsődleges szerepe a környezetvédelem, a hibás katalizátor pótlását nem érdemes halogatni, pláne ha éppen aktuális egy műszaki vizsga: hibás katalizátorral az autó az előírtnál sokkal több káros anyagot bocsát ki, emiatt a műszaki vizsgán való bukás igen erősen kilátásba kerül.

katalizátor tisztítás

A katalizátor- ami rejtélyes módon csak úgy eltűnik!

A katalizátor felvásárlása, tárolása, hasznosítása egyelőre nem szabályozott, így aztán sokan vadásznak is rá. Lássuk be, könnyebb lopni, mint meghatározott időre bemenni egy munkahelyre, lehúzni a napi 8-10 órát, várni a havi egyszeri átutalást. Egy katalizátor lopása csak pár perc és nemesfém tartalmának köszönhetően akár egy „húszast” is megér. Mekkora üzlet! Így aztán előfordul, hogy a katalizátorunk reggelre volt-nincs.

 

Mennyibe kerül a katalizátor?

Az Euro3-as normáig viszonylag olcsón meg lehet úszni, de vannak olyan autó típusok, amelyekhez akár több százezer forint is lehet a katalizátor.

 

Van a cserén kívül más megoldás is?

Ha a katalizátor járatai eldugulnak, akkor a katalizátor tisztítás tökéletes megoldást nyújt, és ezzel komoly összegeket spórolhatunk meg. Amennyiben a katalizátorral más probléma van (esetleg a P0420 vagy P0430-as hibakód áll fent), akkor nem tisztítjuk a katalizátort, hanem más eljárással megjavítjuk. Erről további információ: KATALIZÁTOR JAVÍTÁS

 

Katalizátor tisztítás – de hogyan?

Az interneten szörfözve rengeteg csodaszerrel találkozhatunk, de ezek persze annyira segítenek a katalizátor újjá varázsolásában, mint a sokat reklámozott gyógygombák a rákgyógyításban. Olyan „okos” megoldással is találkozhatunk, mint az etanol, a benzin stb. Nem szeretnénk senkit egy szép álomból felébreszteni, de ezek a megoldások nem működnek. Ha működnének, nem kerülne egy új katalizátor akár több százezer forintba is.

 

De azért van megoldás!

Megoldásként a professzionális alkatrésztisztítást javasoljuk. Szervizünkben szakértelemmel, sok éves tapasztalattal és professzionális tisztító eszközökkel mentjük meg az eltömődött szűrőalkatrészeket, legyen az katalizátor vagy DPF szűrő.

katalizátor tisztítás

A speciális katalizátor tisztítással nem húzzuk ki a konyhapénzt a család alól, ugyanakkor az esetek 98%-ban elkerülhető a katalizátor cseréje. Ha az Ön autójának a katalizátora nem tisztítható, akkor is tudunk megoldást, ami kiváltja a katalizátor cseréjét! Erről itt tud bővebben tájékozódni: KATALIZÁTOR JAVÍTÁS

Call Now Button