A katalizátor

A katalizátor

A környezetvédelem kérdése egyre nagyobb hangsúlyt kap manapság. Ennek függvényében folyamatosan szigorították az emissziós normákat, ami szükségessé tette a katalizátorok kifejlesztését és a gépjárművekbe való beépítését. A katalizátor egy olyan anyag, amely felgyorsít bizonyos reakciókat, miközben önmaga nem változik meg maradandóan a folyamat során. Az alkatrész lényegi feladatát (tehát a káros anyagok kibocsátásának csökkentését) úgy látja el, hogy a kocsi használat során keletkező káros anyagokat semlegesíti.

Az „életigenlés” eszköze

A katalizátor a környezetvédelem miatt vált fontossá az utóbbi évtizedekben. Használata jelentős mértékben lecsökkenti az autók káros anyag kibocsátását (a mérgező szén-monoxidot és nitrogén-oxidokat kell semlegesítenie). Mivel az elsődleges és legfontosabb szerepe „zöld”, ezért sokak számára felér egy mumussal. Az érzelmi kötődést az is nagyban gyengíti, hogy a katalizátor javítása, cseréje meglehetősen drága (különösen az Euro 4-es norma után).

A katalizátor
Egyesek megkérdőjelezik az alkatrész környezetvédelmi fontosságát. Olyan véleményeket is lehet találni az online világban, hogy a hajók és a tehenek káros anyag „kibocsátása” nagyobb, mint a gépjárműveké. Az MTI adatai szerint kis hazánkban a lakosság közel fele (45%) rendelkezik személyautóval, ezért nem árt belegondolni abba, hogy anélkül a „biztonsági háló” nélkül, amit a katalizátor nyújt, mennyivel nagyobb lenne a rákos megbetegedések aránya…

Tudj meg többet a katalizátorokról: Katalizátorok

Call Now Button